16:00

Skånekurd FF

Referat: AIF Barrikaden - Skånekurd FF

Startelva: Mikael – Jonathan S, Viktor T, Mattias A, Jonathan T – Alex - Jonas, Anders – Ahmed, Henke, Oskar W

Avbytare var Majed som spelade sista halvtimmen som höger yttermittfältare, Mathias K som spelade sista 25 som anfallare, Marius och Mohammed Ali som spelade sista 20 som defensiv mittfältare resp. vänster yttermittfältare och Max som inte spelade alls.

Vi började väldigt bra och hade 5 avslut på mål första 5 minuterna! De stack sedan emellan med ett jätteläge där skottet gick bara några cm utanför bortre stolproten innan vi i den 9:e min tog ledningen när Henke efter en lite tilltrasslad situation från nära håll och med rätt många spelare runt sig kunde forcera in bollen efter assist av Oskar W.

Den spelbild som grundlades nästan från minut ett visade sig sen bli bestående hela första halvlek. Skånekurd spelade lite väl sorglöst med hela laget relativt högt och gav oss enorma ytor att anfalla på så fort vi erövrat bollen. Deras offensiva spel var väldigt beroende av två spelare varav den ena – deras 10:a Sasan Rostami - var otroligt duktig och vände lite ut och in på och sprang slalom mellan våra spelare vid några tillfällen. Bland annat rann han igenom i den 15:e min och här var man definitivt beredd att skriva ner kvitteringen när han från nära håll fick ett läge där det åtminstone såg ut som att det skulle bli mycket svårt för Mikael att kunna göra något åt ett bra avslut när Jonathan T dök upp från ingenstans och blockade bollen till hörna.

I den 26:e min ökade vi på till 2-0 när Oskar W slog en perfekt tajmad (hur man än stavar det här ordet känns det fel, vill hitta ett svenskt som täcker men hittar inte riktigt något) passning i djupet till Anders som tog rätt beslut två gånger. Först gjorde han det som nästan alltid är det bästa alternativet när man kommer ensam mot en utrusande målvakt, men som så förvånansvärt få väljer att göra, när han rundade målvakten. Därefter tycktes ha ta det säkra istället för det osäkra (om jag nu får försöka läsa hans tankar) när han istället för att avsluta ur ett hyfsat läge men med lite dålig vinkel och en (två?) utespelare mellan sig och målet vände bort denne och betydligt lättare kunna lägga in bollen.

Halvleken avslutades med var sin klar målchans för de båda lagen. På deras fick Mikael visa en del av det kunnande han rent allmänt också gjorde idag.

Även om ledningen, trots deras ovannämnda synnerligen kompetente anfallare, som var en sådan som helt på egen hand kunde skapa fina lägen, inför andra halvlek kändes rätt trygg så har man ju tusen och en gånger upplevt hur lag ibland kommer ut som ett helt nytt sådant efter en pausvila där lite allmänt skällande, peppande och nya taktiska instruktioner gett effekt. Och möjligen som en effekt av alla eller några av dessa företeelser såg Skånekurd verkligen ut som ett nytt lag. Samtidigt som de i motsats tidigare kunde få till ett tryck mot vårt mål, och verkligen dra nytta av alla sina högt uppflyttade spelare när de anföll, så funkade också deras naiva försvarsspelare lite mindre naivt och kommunikationen i hela deras defensiv bättre.

Under denna period kändes det faktiskt lite som att ett reduceringsmål hängde i luften med allt vad det kunnat innebära i form av ökat självförtroende hos dem. Deras spelövertag tappade dock fart i takt med att minuterna rann iväg utan att man fick in bollen. De två missade lägen som följde tätt på varann efter ungefär en timmes spel såg sedan ut att verka så demoraliserande att kraften rann ur dem och vi tog över totalt mot slutet. Vid det första av dessa lägen var det nämnde Sasan Rostami som åter kommit loss med Mikael men där den avslutande chippen, med annars bra precision, blev alldeles för lös så att Jonathan T på nytt fick rädda målet från en påhälsning av bollen i sista stund (var det pappans närvaro som lyfte honom ytterligare ett steg över hans alltid höga nivå i klokhet och placeringssäkerhet i försvarsspelet?). Det andra var när de fick en frispark – en mycket märkligt utdömd sådan av en annars mycket bra domare – från ett jättebra läge bara några decimeter utanför straffområdet som Mikael gjorde en mycket bra räddning på när han tippade den via ribban till en resultatlös hörna.

Om inte matchen känts avgjord innan blev den det i 70:e min när först Ahmed förvaltade en smörpassning från Mathias K på bästa sätt genom att enkelt vända bort en spelare innan han lika enkelt la in bollen, och nästan omedelbart därefter deras klart lysande stjärna drog på sig en andra onödig varning och blev utvisad.

Fenomenet att ett lag som blir numerärt överlägset tappar sitt ordinarie spel och inte alls förmår utnyttja denna fördel märktes det sannerligen inget av den här gången. Sista 20 minuterna var vi förkrossande överlägsna mot ett uppgivet och tröttkört motståndarlag. Vi gjorde i den 87:e min också ytterligare ett mål genom Mathias K på pass från Majed men vi borde gjort fler.

Jag inser att detta referat kan ge en lite konstig bild av en match som trots allt slutade med hela 4-0 för oss men vill då avslutningsvis säga att Skånekurd faktiskt var förtjänta av ett eller annat mål (samtidigt som vi i och för sig kunde gjort fler med full utdelning vilket man ju dock sällan eller aldrig har) men samtidigt att vi själva gjorde en väldigt bra match och att segern som sådan var synnerligen rättvis. Ingen enda spelare föll ur ramen på minsta vis men vissa lyste lite extra om än inte så mycket extra att jag tycker att det är motiverat att nämna dem specifikt. Som så ofta hos oss var det en typisk laginsats som lade grunden för framgången.

Och så var det trevligt att kunna notera att hemmapubliken för en gångs skull var i klar majoritet. Låt oss hoppas att det inte bara berodde på att vi för ovanlighetens skull spelade en seriematch i innerstan.

Statistik: Hörnor: 2-5 Avslut på mål: 14-5 Avslut utanför: 4-3